Huvudmenyn
Hjälp > E-tjänstebyggaren > 1. Bekanta dig med e-tjänstebyggaren > Huvudmenyn

I huvudmenyn hittar du dom mest användbara funktionerna som du kan använda när du jobbar med din valda e-tjänst. Här kan du spara, ångra förändringar och förhandsgranska din e-tjänst. Välj bara den e-tjänst du vill jobba med i folderträdet, sedan är det bara att börja utforska dom olika knapparnas funktioner. Håll muskpekaren över en knapp, då visas ytterligare information.

Arbeta med flikar, rader och kolumner

I menyn kan du t.ex. lägga till, kopiera, radera och flytta dina rader/kolumner/flikar. Detta styr designen i din e-tjänst, d.v.s. hur e-tjänsten kommer att se ut för slutanvändaren. Tänk på att alltid markera den rad/kolumn/flik som du vill jobba med i designytan. För mer information kring hur man arbetar med dessa, se avsnitten:

Flikar

Rader

Kolumner

Arbeta med kontroller

Genom att markera en kontroll i din e-tjänst kan du flytta eller kopiera din kontroll till en annan rad/flik eller kolumn i din e-tjänst. Det går även bra att kopiera din kontroll till en annan e-tjänst.

Se mer i avsnittet Lägg till kontroller i din e-tjänst

Förhandsgranska e-tjänsten

Om du vill förhandsgranska hur e-Tjänsten kommer att se ut i en webbläsare klickar du på i menyraden. E-tjänsten öppnas då i en webbläsare och du kan prova din e-tjänst för att testa hur den kommer att se ut för slutanvändaren.

Skriv ut e-Tjänsten

För att skriva ut e-tjänsten klickar du på i menyraden.

Visa e-Tjänstens underliggande XML

För att visa e-tjänsten underliggande XML klickar du på i menyraden. (Du kan ej ändra texten i XML-läget)

Designläget

Designläget är e-tjänstbyggarens standardvy. Här redigerar du hur din e-Tjänst ska se ut. För att öppna designläget klickar du på i menyraden. Befinner du dig i XML-läget så måste du klicka på denna knapp för att komma tillbaka till designläget.

Spara din e-tjänst

Klicka på i menyraden.

Ångra förändring

Större förändringar i e-tjänsten kan ångras, se avsnittet Ångra förändring.

Om du har gjort ändringar i e-Tjänsten och öppnar en ny e-Tjänst visas en dialogruta där du får välja om du ska spara ändringarna eller ej.

Högerklicksmeny på e-tjänstens arbetsyta

Åtkomst till dom vanligaste funktionerna för kontrollerna på arbetsytan når du även genom att högerklicka på vald kontroll.