Kontroll
Hjälp > E-tjänstebyggaren > 4. Lägg till kontroller i din e-tjänst > Gemensamma egenskaper > Kontroll

För att ändra en kontrolls egenskaper markerar du först kontrollen i designytan och klickar därefter på fliken Kontroll.

Här kommer vi att gå igenom dom gemensamma inställningar som gäller för dom flesta kontroller i Artvise e-Tjänst.

Gemensamma inställningar

Egenskap Beskrivning
Bredd Här visas cellens bredd.
CSS-klass Anger vilken CSS-klass som ska användas till denna kontroll.
Fetstil Anger om fetstil skall användas för innehållet i kontrollens Visningsnamn.
Gömd vy Kan användas för att fylla kontrollen med data från databasen.
Gömd vy kolumn Specificerar vilken kolumn i datat (från Gömd vy) som ska användas.
Ledtext Ett värde som syns i kontrollen tills användaren börjar skriva
Hjälptext Text/tooltip som visas för användaren när muspekaren hovrar över kontrollen.
Höjd Visar cellens höjd. Kan anpassas manuellt genom att högerklicka på kontrollen i e-tjänstebyggaren.
Namn Kontrollens namn. Namnet används ofta i olika "Plugins" för att mappa ett värde till mottagande system.
Script Alla kontroller kan ha specifika script, se avsnittet för script i din e-tjänst.
Script - Generering Möjlighet att generera script med automatik, se avsnittet för generering av script
Skrivskyddad Om kontrollen ska vara skrivskyddad eller ej för användare av e-tjänsten.
Skrivskyddad som inloggad Om kontrollen ska vara skrivskyddad eller ej för inloggade anvädare.
Stil Här kan man ange vilken stil rubriken Visningsnamn på ett fält ska ha, t.ex. normal, rubrik 1, m.fl. (Dessa stilar är anpassningsbara, kontakta Artvise för anpassning)
Synlig Anger om fältet ska vara synligt i webbläsaren när användaren kör e-tjänsten, påverkar även PDF-filen.
Tabbordning Här kan du ändra ett formulärs tabbordning, ange värde 1,2,3 osv i formulärets ALLA fält för att anpassa tabbordningen på aktuell flik i e-tjänsten.
Textfärg Bestämmer färgen på rubriken Visningsnamn för kontrollen.
Unikt id Varje ny kontroll får automatiskt ett eget id. Detta ID kan användas i t.ex. script.
Vy Kan användas för att fylla i uppgifter från vy Medborgare (innehåller dom uppgifter användaren har fyllt i på Mina sidor i portalen för publicerade e-tjänster).
Vykolumn Specificerar vilket värde som ska hämtas från vy medborgare (ex. telefonnummer, e-post) och användas för att automatiskt fylla i fältet med. Se Förifyllda värden i en e-tjänst.
Validering Ange om validering skall användas på kontrollen. Se avsnittet för validera fält i din e-tjänst.
Valideringsscript Om du vill använda en mer avancerad validering för din kontroll, då kan du lägga till script för det här.
Valideringstext Den text som visas för användaren när ett ifyllt värde inte är giltigt(enligt valideringsvillkoret).