Script i din e-tjänst
Hjälp > E-tjänstebyggaren > Script i din e-tjänst

Inledning

Genom script kan vi räkna ihop värden i olika fält, fylla i fält automatiskt, validera olika fält och dölja flikar och fält beroende på användarens val m.m. Script är väldigt kraftfullt och genom att lära sig grunderna i script kan ni ta era e-tjänster till en ny nivå.

Viktigt att veta är hur man i scriptet ”hittar” sin kontroll. Alla kontroller i e-tjänsten (flikar, textboxar, kryssrutor etc.) har egna unika ID:n.

En kontrolls ID hittar man genom att markera kontrollen/fliken och sen titta på egenskaperna för kontrollen/fliken. I egenskapsrutan hittar man då det unika ID som man kan vända sig av i scriptet.

Nytt från version 5.0 är scriptgenereraren. Med den är det möjligt att med automatik generera script för olika funktioner, t.ex. om vi vill dölja en flik i e-tjänsten om användaren klickar i en kryssruta.

Film som beskriver scriptgenereraren hittar ni här

Redigera script

För att redigera scriptet till den markerade kontrollen klickar vi på knappen längst ut på raden för Script. Då öppnas Script-redigeraren i ett nytt fönster och vi får möjligheten att redigera scriptet.

Exempel på script

Finns i avsnittet Lägg till kontroller i din e-tjänst. Under nästan alla kontrolltyper finns det exempelscript, längst ner på respektive sida.

Det finns även flera exempeltjänster att ladda ner i mappen "Exempel/ladda ner" i trädet till vänster, längst ner.

Flikfunktioner

Funktion Beskrivning
enableTab(<flikens id eller jQuery-objekt>, false);

Slå av en flik

enableTab("eeb21d6b-dc46-4652-97a4-c47089180802", false);

enableTab(<flikens id eller jQuery-objekt>, false, true);

Slå av en flik och dölj den.

enableTab("eeb21d6b-dc46-4652-97a4-c47089180802", false, true);

enableTab(<flikens id eller jQuery-objekt>, true);

Slå på en flik

enableTab("eeb21d6b-dc46-4652-97a4-c47089180802", true);

enableTab(<flikens id eller jQuery-objekt>, true, false);

Slå på en flik och visa den

enableTab("eeb21d6b-dc46-4652-97a4-c47089180802", true, false);

selectTab(<flikens id eller jQuery-objekt>); Aktivera en flik
validate(<flikens id>); Validerar vald flik

Kontrollfunktioner

Funktion Beskrivning
showControl(<flikens id eller jQuery-objekt>, true);

Visa en kontroll.

showControl("6eaa8a56-10d7-4645-8db5-d6b640739c78",true);

showControl(<flikens id eller jQuery-objekt>, false);

Dölj en kontroll

showControl("6eaa8a56-10d7-4645-8db5-d6b640739c78",false);

Data/värdefunktioner

Funktion Beskrivning
getValue(<kontroll-id eller DOM-element eller jQuery-objekt>);

Hämta en kontrolls värde.

getValue("6eaa8a56-10d7-4645-8db5-d6b640739c78");

setValue(<kontroll-id eller DOM-element eller jQuery-objekt>, <värdet>);

Sätt en kontrolls värde.

setValue("798542aa-896b-4054-b89f-14be0a46502c",getValue("6eaa8a56-10d7-4645-8db5-d6b640739c78"));

getData(<kontrollens id>); Hämta vy- eller adapterdata för en kontroll. Returneras som ett objekt med vyn/adapterns kolumner som medlemsvariabler.
getData(<kontrollens id>, <subkontrollens id>); Hämta vy- eller adapterdata för en subkontroll. Returneras som ett objekt med vyn/adapterns kolumner som medlemsvariabler.

getValueContainerByIdOrName(<kontrollens id eller namn>)

Hämta kontrollens värde genom att ange namn eller id på kontrollen.

Tex:

getValueContainerByIdOrName('Firstname').val();

returnerar texten i kontrollen "Firstname"

getDate(<kontrollens id>); Hämtar datum från vald kontroll.

Om du vill använda dig av funktionerna ovan som finns i e-tjänst, då kan man göra på lite olika sätt. I det första exemplet nedan använder vi oss av e-tjänsts egna sätt för att hitta och använda sig av kontrollen. I exempel nummer två använder vi oss av JavaScript och i exempel nummer 3 använder vi oss av jQuery.

Alla dessa exempel uppnår samma resultat, fliken med det unika ID:et ”9f11082d...” kommer att avaktiveras.

1. <kontrollen/flikens id> om du vill skicka in kontrollen via dess unika id:

enableTab("9f11082d-32ba-4f2d-8179-1881c916fb3a", false)

2. <DOM-element> om du vill skicka in ett elementet via javascript, tex:

enableTab(document.getElementById("9f11082d-32ba-4f2d-8179-1881c916fb3a"), false);

3. <jQuery-objekt> om du vill skicka in ett objektet via jQuery, tex:

enableTab($("#9f11082d-32ba-4f2d-8179-1881c916fb3a"), false);

Så länge som vi arbetar med kontrollen som scriptet är kopplat till kan vi använda $([this]) istället för kontrollens ID. Om vi i vårt script vill arbeta mot en annan kontroll än den som scriptet är kopplat till, då använder vi det unik id kontrollen har, tex: $("#9f11082d-32ba-4f2d-8179-1881c916fb3a").

Kommentarer i dina script

Om man bara vill skriva en text/kommentar i sitt script, utan att texten ska ha någon funktion kan man göra på detta sätt:

//Detta är en kommentar, på en rad.

/*Detta är också en kommentar, på ett helt stycke*/

"//" markerar att allt på raden är en kommentar

"/* */" markerar att ett stycke är en kommentar

Fler exempel

Exempel finns i avsnittet Lägg till kontroller i din e-tjänst. Under nästan alla kontrolltyper finns det exempelscript, längst ner på respektive sida.

För att se mer exempel på script kan du importera en e-tjänst med exempel under avsnittet Exempel/ladda ner

Importera bara e-tjänsten till önskad katalog genom att välja importera från fil. I e-tjänsten finns fler exempel på hur man kan dölja och visa olika fält/flikar beroende på val. Det finns även exempel på hur man kan anpassa valideringen av ett fält i sin e-tjänst. Tänk bara på att ändra ID på kontrollerna om du vill använda dig av scriptet i någon av dina e-tjänster.

Fördjupning

Genom att använda dig av JavaScript eller jQuery kan du göra kraftfulla saker i dina script. Om du t.ex. vill kunna dölja en flik när en användare klickar i en kryssruta, då börjar jQuery och javascript komma till nytta. Detta är lite mer avancerade funktioner och kanske ingenting som man förstår sig på från början om man saknar erfarenhet av script. Vill du läsa mer om just script så kan du kika på dessa länkar:

JavaScript:

http://www.w3schools.com/js/default.asp

jQuery:

http://www.w3schools.com/jquery/default.asp

Välj helt enkelt det scriptspråk som du tycker passar dig bäst, JavaScript eller jQuery, båda har stöd och kan användas i e-tjänst.

Operatorer som kan användas i script, tex. i en if-sats.

Mer nyttig information finns i länkarna ovan (w3schools)

Operator Description
== equal to
=== equal value and equal type
!= not equal
!== not equal value or not equal type
> greater than
< less than
>= greater than or equal to
<= less than or equal to
? ternary operator