Validera fält i din e-tjänst
Hjälp > E-tjänstebyggaren > Validera fält i din e-tjänst

När man validerar en e-tjänst så kontrolleras att användaren har angett ett värde i de fält som inte får lämnas tomma. T.ex. att det personnummer som har angetts har korrekt format eller att den angivna e-postadressen har ett giltigt format.

Aktivera validering

Om man vill att ett fält ska valideras så gäller det att välja värdet TrueValidering i kontrollens egenskaper. Om Validering är satt till False kommer ingen validering att göras.

För att kontrollera hur ett fält valideras, välj raden valideringsscript och klicka på knappen för att öppna scriptet i editeringsläge.

Valideringstext

Valideringstext är den text som visas ifall valideringen inte lyckas. T.ex. om man måste fylla i ett textfält och användaren inte har angett något värde, visas texten som står i Valideringstext för användaren.

För att komma vidare i e-tjänsten när valideringen har misslyckats måste användaren ange något i fältet, eftersom det är obligatorisk för att användaren ska kunna gå vidare i e-tjänsten.

Om det finns fler fält där användaren måste ange ett värde, men glömt, kommer listan med vad som behöver korrigeras att utökas med ”Valideringstexten” för alla fält som inte har gått igenom valideringen.

Validering och script

Har vi angett TrueValidering så är det scriptet i Valideringsscript som bestämmer hur fältet valideras. Om vi vill se hur själva valideringen av fältet ser ut klickar vi på knappen längst ut på raden för Valideringsscript. Då öppnas Script-redigeraren i ett nytt fönster och vi får möjligheten att redigera valideringsscriptet. Tänk på att dessa valideringsscript ser olika ut beroende på vilken kontroll som används. Vill du se mer information kring skillnaden mellan olika kontrollers valideringsscript, läs då vidare under respektive kontrolls beskrivning i avsnittet Lägg till kontroller i din e-tjänst

Användaren får ett felmeddelande när valideringsfunktionen returnerar False.

Här nedan kommer de inbyggda scriptfunktionerna som vi kan använda oss av vid valideringen av ett fält:

Valideringsfunktioner, varav samtliga returnerar true eller false

Funktionerna nedan är funktioner som är inbyggda i e-tjänst. Det finns även möjlighet att använda sig av JavaScript och jQuery.

Om du vill fördjupa dig i script för att kunna göra ännu kraftfullare valideringar, kan du läsa vidare under avsnittet för Script.

OBS! Exempel på valideringer för olika kontrolltyper, se avsnittet Lägg till kontroller i din e-tjänst, under dom allra flesta kontrolltyperna finns valideringsexempel.

Funktion Beskrivning
return hasSelectedOption([this]); Undersök om ett alternativ valts i en dropdownlista. Returnerar False om inget alternativ har valts i listan.
return !isEmpty([this]); Undersök om en kontroll (t.ex. textfält) INTE saknar värde, d.v.s INTE är tomt. Returnerar False om fältet är tomt.
return !isChecked([this]); Undersök om en kryssruta är ikryssad. Returnerar False om kryssrutan inte är ikryssad.
return isInteger([this]); Undersök om en kontroll har ett heltalsvärde (t.ex. 123). Returnerar False om fältet inte är ett heltalsvärde.
return isFloat([this]); Undersök om en kontroll har ett flyttalsvärde (t.ex. 3,14). Returnerar False om fältet inte har ett flyttalsvärde.
return isDate([this]); Undersök om en kontroll har ett giltigt datum (i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller ÅÅ-MM-DD) som värde.
return isDateLaterThan(first, second); Undersök om ett datum(first) är senare än second.
return isTime([this]); Undersök om en kontroll har ett giltigt klockslag (i 24-timmarsformat med timmar och minuter) som värde.
return isTimeLaterThan(first, second); Undersök om en tid(first) är senare än second
return isPersonNumber([this]);

Undersök om en kontroll har ett giltigt person- eller organisationsnummer som värde.

return isShortPersonNumber([this]);

Undersök om en kontroll har ett giltigt födelsedatum ÅÅÅÅMMDD

return isEmailAddress([this]); Undersök om en kontroll har en giltig e-postadress som värde.
return hasUploadedFile([this]); Undersök om en filuppladdningskontroll har (minst) en uppladdad fil.
Du kan även validera värdet i en kontroll genom att använda dig av det unika ID som kontrollen du vill validera har. Du skriver då in kontrollens unika ID inom fnuttar "unikt ID", istället för [this], t.ex. return !isEmpty("9f11082d-32ba-4f2d-8179-1881c916fb3a");

OBS! Ett valideringsscript måste returnera antingen true eller false.