Personnummer - Medsignerare
Hjälp > E-tjänstebyggaren > 4. Lägg till kontroller i din e-tjänst > Personnummer - Medsignerare

Så här ser kontrollen Personnummer medsignerare ut i e-tjänstbyggaren.

Kontrollens egenskaper

Specifika egenskaper

Egenskap Beskrivning
Medsignerare (tidigare: CoSign) Om personnumret är en medsignerares eller ej. OBS! Ej medsignering, använd då vanliga personnummerkontrollen, ändra ej till "false" i denna kontroll.
Standardvärde (tidigare: DefaultValue) Det värde som visas i inmatningsfältet när e-tjänsten körs.
Visningsnamn (tidigare: DisplayName) Den text som visas som rubrik i kontrollen.

Skillnaden mellan kontrollerna Personnummer och Personnummer medsignerare är det förvalda värdet på egenskapen Medsignerare.

OBS! Använd alltid kontrollen "Personnummer medsignerare" för medsignering, ändra aldrig egenskapen "Medsignerare" på vanliga personnummerkontrollen.

För mer information kring kontrollens egenskaper se avsnittet Gemensamma egenskaper

Exempel på hur kontrollen kan se ut för en användare av e-tjänsten

Validering

Om man använder sig av validering så måste kontrollen innehålla ett giltigt personnummer, eller lämnas tom för att man ska kunna gå vidare i e-tjänsten.

OBS! Fältet kan lämnas tomt i standard valideringsscript

Valideringsscript

Standard valideringsscript ser ut på detta sätt:

return isEmpty([this]) || isPersonNumber([this]);

Om användaren måste ange ett personnummer, då byter vi ut valideringsscriptet till:

return isPersonNumber([this]);

Om vi inte vill kontrollera dom fyra sista siffrorna i personnumret kan vi använda:

return isShortPersonNumber([this]);

Om vi vill kontrollera att användaren har en viss ålder, tex. 18 år, då kan vi göra på detta sätt:

var ageYear = 0; //Variabel för ålder

//Vi kontrollerar så att vi kan hämta födelsedatum
if(isShortPersonNumber([this])) //Innehåller YYYYMMDD
{
   var personNumber = ($([this]).val()); //Angivet datum YYYYMMDD
   var currDate = new Date(); //Vi hämtar dagens datum, så att vi kan jämföra mot födelsedatum.

//CheckAge
   var ageYear = currDate.getFullYear() - personNumber.substr(0,4); //Hämtar födelseår
   var ageMonth = currDate.getMonth() - (personNumber.substr(4,2) - 1); //Hämtar födelsemånad. Tar månad-1 eftersom månad räknas 0-11
   var ageDay = currDate.getDate() - personNumber.substr(6,2); //Hämtar födelsedag

if(ageMonth < 0 || (ageMonth === 0 && ageDay < 0))
   {
      ageYear--; //Hur många år får vi ihop
   }
}

return ageYear >= 18; //Kontrollerar så att användaren är minst 18 år. Ändra 18 till önskad ålder.