E-post
Hjälp > E-tjänstebyggaren > 4. Lägg till kontroller i din e-tjänst > E-post

Så här ser kontrollen E-post ut i e-Tjänstbyggaren.

Kontrollens egenskaper

Specifika egenskaper

Egenskap Beskrivning
Använd medsignerad epost (tidigare: CoSignEmail) Om e-postadressen ska hanteras som medsignerares eller ej.
Standardvärde (tidigare: DefaultValue) Fyll i om en viss e-postadress ska visas automatiskt i inmatningsfältet.
Visningsnamn (tidigare: DisplayName) Den text som visas som rubrik i kontrollen.
Kvitto skickas (tidigare: SendMailChecked) Om kvitto ska skickas till e-postadressen när e-tjänsten är inskickad av användaren. OBS! Externt mail måste skickas från e-tjänsten för att kryssrutan för "skicka kvitto" ska synas.

Skillnaden mellan kontrollerna E-post och E-post medsignerare är det förvalda värdet på egenskapen Använd medsignerad epost.

OBS! Använd alltid kontrollen e-post medsignerare om du vill bygga en e-tjänst för medsignering, ändra inte detta värde.

För mer information kring kontrollens egenskaper se avsnittet Gemensamma egenskaper.

Exempel på hur kontrollen kan se ut för en användare av e-tjänsten

Validering

Om du använder dig av validering måste kontrollen innehålla en giltig e-postadress för att användaren ska kunna gå vidare i e-tjänsten.

Se avsnittet Validera fält i din e-tjänst för fler exempel.

Valideringsscript

Standard valideringsscript ser ut på detta sätt:

return isEmailAddress(getChildUniqueId([thisId], "email"));

Om e-postadressen måste innehålla en viss text

//Här vill vi kontrollera så att e-postadressen innehåller artvise.se. Vår if-sats byggs upp enligt nedan:

//1. Vi hämtar först värdet i fältet epost genom: getValue(getChildUniqueId([thisId], "email"))

//2. Sen gör vi om värdet  av e-postadressen till gemener(små bokstäver) genom: .toLowerCase()

//3. Kontrollerar sedan om "indexOf" är mindre än 0(-1 returneras om texten inte hittas i värdet). genom: .indexOf("artvise.se") < 0

if(getValue(getChildUniqueId([thisId], "email")).toLowerCase().indexOf("artvise.se") < 0)
{
    return false;
}

return isEmailAddress(getChildUniqueId([thisId], "email"));

Exempelscript

Här vill vi göra något om användaren skriver i fältet.

//Detta event körs när man ändrar värdet i fältet. Eventet körs när kontrollen tappar fokus, dvs. när användaren klickar/tabbar vidare i e-tjänsten.
$([this]).change(function()
{
      //Ändrar någon värdet, då visar vi värdet + ett mellanslag + vald text,  i en dialog.
      alert($([this]).val() + " " + $([this]).find("option:selected").text());
});

Hitta fälten i e-postkontrollen via script

E-postkontrollen innehåller flera kontroller, textfältet och kryssrutan för kvittot. Därför måste vi arbeta med kontrollen på ett speciellt sätt i våra script.

Kontrollnamnet för själva textboxen är email. Då kan vi tex. hämta värdet på detta sätt:

getValue(getChildUniqueId([thisId], "email"));

getValue(getChildUniqueId([thisId], "checkbox"));

Självklart kan vi även sätta värdet i textboxen för email:

setValue(getChildUniqueId([thisId], "email"), "min epost");