Datum
Hjälp > E-tjänstebyggaren > 4. Lägg till kontroller i din e-tjänst > Datum

Kontrollen Datum används för att användaren av e-tjänsten ska kunna ange ett datum.

Om användaren ska kunna ange både ett start- och slutdatum, se kontrollen Datumintervall.

Så här ser kontrollen ut i e-tjänstbyggaren.

Kontrollens egenskaper

Specifika egenskaper

Egenskap Beskrivning
Tid (tidigare: DefaultValue) Det datum som visas i kontrollen. Måste vara i formatet yyyy-mm-dd. Dagens datum, ange d. Dagens datum +5 dagar, ange +5 (eller -5 om du vill ha ett tidigare datum).
Visningsnamn (tidigare: Displayname) Den text som visas som rubrik i kontrollen.

För mer information kring kontrollens egenskaper se avsnittet Gemensamma egenskaper.

Exempel på hur kontrollen kan se ut för en användare av e-tjänsten

Validering

Om du använder dig av validering måste kontrollen innehålla ett giltigt datum, eller lämnas tom för att man ska kunna gå vidare i e-tjänsten.

Se avsnittet Validera fält i din e-tjänst för fler exempel.

Valideringsscript

Standard valideringsscript ser ut på detta sätt

return isEmpty([this]) || isDate([this]);                         //Om inmatat värde finns, då kontrollerar vi att det är ett giltigt datum. OBS! Fältet kan lämnas tomt.

Användaren måste välja ett datum:

return isDate([this]);                                                   //Om användaren måste välja ett datum, använd detta

Om användaren måste ange ett datum som ska vara minst 10 dagar senare än dagens datum:

//Sätter datum till dagens datum + 10 dagar i variabeln d.
var d = new Date(); //Hämtar dagens datum
d.setDate(d.getDate() + 10); //Ändra till + 5 om du tex. vill lägga 5 dagar istället för 10

//Vi kontrollerar att vår kontroll innehåller ett giltigt datum
if(!isDate([this]))
{
            return false; //Ej giltigt datum, då går valideringen inte igenom.
}

//Är valt datum senare än dagens datum + 10 dagar?
return d < $.datepicker.parseDate("yy-mm-dd", getValue([this]));

Exempelscript

Här vill vi veta om användaren väljer/ändrar ett datum.

//Lägger till en funktion som kollar om användaren ändrar i datumfältet
$([this]).change(function()
{

//En dialog med valt datum visas i detta exempel. Lägg till din önskade funktion här istället.

alert($([this]).val());

See Also