Kryssruta
Hjälp > E-tjänstebyggaren > 4. Lägg till kontroller i din e-tjänst > Kryssruta

Så här ser kontrollen Kryssruta ut i e-tjänstbyggaren.

Kontrollens egenskaper

Kryssrutelista

Specifika egenskaper

Egenskap Beskrivning
Gruppnamn (tidigare: CheckBoxGroup) För att göra radioknappar ger du samma gruppnamn till flera kryssrutor.
Kryssruta (tidigare: Checked) Om kryssrutan ska vara ifylld eller ej som standard.
Visningsnamn (tidigare: DisplayName) Den text som visas som rubrik i kontrollen.
Skillnaden mellan kontrollerna Kryssruta och Kryssruta - Anonym är att den senare har texten Jag vill vara anonym ifyllt i egenskapen Visningsnamn.

För mer information kring kontrollens egenskaper se avsnittet Gemensamma egenskaper.

Exempel på hur kontrollen kan se ut för en användare av e-tjänsten

Validering

Denna kontrolls standardvalidering kontrollerar så att användaren har kryssat i kryssrutan. Se avsnittet Validera fält i din e-tjänst för exempel på hur man kan validera.

Valideringsscript

Standard valideringsscript ser ut på detta sätt:

return isChecked([this]);

Om vi valt att göra radioknappar av våra kryssrutor, genom att ange ett samma gruppnamn på flera kryssrutor

//Här vill vi kontrollera så att att användaren har valt något, i vår grupp av kryssrutor som har gruppnamnet "val":

// $("input[name='val']") definerar vilket gruppnamn vi vill kontrollera. Dvs. det namn som gruppen med kryssrutor har fått.

// 'val' är det som bestämmer gruppnamnet som vi kontrollerar. Heter din grupp kategori, då skulle valideringen se ut på detta sätt:

// return $("input[name='kategori']").filter(function () { return this.checked; }).length > 0;

return $("input[name='val']").filter(function () { return this.checked; }).length > 0;

Exempelscript

Här vill vi göra något om klickar i kryssrutan.

//Lägger till en funktion som kollar om användaren klickar i kryssrutan
$([this]).click(function()
{
   //Här kontrollerar vi om kryssrutan är ikryssad
   if( $([this]).is(':checked'))
   {
         alert("checked"); //Visar en dialog med texten ""
   }
   else
   {
         //Kryssrutan är inte ikryssad
         alert("not checked")
   }
});

Om vi vill kontrollera om en användare klickar i någon av våra kryssrutor, tex. i ett av valen i en kryssrutegrupp.

//Här använder vi oss av kontrollernas ID i scriptet istället för ([this]), detta eftersom vi vill jobba mot flera kryssrutor.

//Om vi vill kontrollera fler kontroller behöver vi bara lägga till ett komma mellan varje kontrolls id.

//I exemplet nedan kontrollerar vi klick i någon av kryssrutorna med ID 3fefae9c-00f6-4df9-8ecf-8fe5caf41204, 9aaa85c9-bd54-4948-9ce8-114860340ea9

//Lägger till en funktion som kollar om användaren klickar i någon av våra kryssrutor i gruppen.

$("#3fefae9c-00f6-4df9-8ecf-8fe5caf41204, #9aaa85c9-bd54-4948-9ce8-114860340ea9").click(function()
{
  //Här kollar vi om kryssrutan är ikryssad
   if($("#3fefae9c-00f6-4df9-8ecf-8fe5caf41204").is(':checked'))
       alert("Kryssruta 1 i gruppen val är nu ikryssad");
   else if($("#9aaa85c9-bd54-4948-9ce8-114860340ea9"))
        alert("Kryssruta 2 i gruppen val är nu ikryssad");