Användarhandbok - Artvise Specialistwebben
1. Introduktion
Välkommen som användare av Artvise Specialistwebben!
Detta dokument tjänar både som introduktion till och stöd för arbete med produkten, oavsett om detta arbete är som handläggare av ärenden i exempelvis en kundtjänst, eller som systemadministratör, ansvarig för administration och konfiguration av systemet.
Dokumentet är uppdelat i två separata huvuddelar. Den första delen, Snabböversikt, är, precis som rubriken antyder, en snabböversikt av mjukvarans delar, närmare bestämt de huvudsakliga delarna i användargränssnittet som möter en när man startar mjukvaran.
Den andra delen, Användarhandledning, täcker de bitar av mjukvaran som man har användning av som handläggare i det dagliga arbetet.
Specialistwebben är ett komplement till Artvise Kundtjänst, bestående av en webbapplikation som stödjer en nedbantad variant av ärendehantering. Ämnade att nyttjas av handläggare som kan anses vara specialister på något område, men som inte till vardags arbetar med ärenden och därför inte behöver tillgång till det fulla ärendehanteringsstödet i Artvise Kundtjänst.
2. Snabböversikt

2.1. Verktygspanelen
Den övre delen av Specialistwebben, Verktygspanelen, innehåller primärt de funktioner som specialisten använder för att handlägga ärenden i portalen.
I verktygspanelen återfinns även Statistik och Dashboards, som tar handläggaren till den externa statistikwebben om denna funktionalitet har aktiverats för systemet.
2.2. Trädvyn
Trädvyn till vänster, innehåller noder som är genvägar till de olika specialistgrupper i systemet, samt till den handläggaranpassade vyn, Mina ärenden. Här hittar man även funktionen för att sök efter ärenden i systemet.
3. Användarvyer
3.1. Specialistgrupper
Specialistgrupper är en typ av inkorg som används främst av handläggare som inte använder sig av klienten Artvise Kundtjänst, utan t.ex. brukar Specialistwebben, alternativt Artvise Mobile.
Inkorgar i Artvise används för att organisera ärenden utifrån olika roller och deras behov. Inkorgar kan vid behov struktureras i en hierarki, där en inkorg kan ha en, eller flera, underinkorgar.
Vilka inkorgar en användare ser och har åtkomst till är kopplat till de behörigheter som användaren tilldelats av systemadministratören. Varje inkorg är en slags gemensam arbetsyta för de användare som har behörighet till respektive inkorg.
Detta avsnitt beskriver grunderna i hur man interagerar med inkorgsvyerna i Artvise Specialistwebb.
3.1.1. Öppna en specialistgrupper
I den vänstra panelen listas alla inkorgar. I standardläget visas alla huvudinkorgarna i sitt öppna tillstånd med alla underinkorgarna listade, som visat nedan.

Man kan vid behov stänga igen huvudinkorgarna genom att klicka på pilen, inkorgen fälls igen och dess underinkorgar visas inte längre.

För att öppna en inkorg och se ärenden i den inkorgen klickar man på raden med inkorgens namn. I det här exemplet är Samhällsbyggnad öppnad. I den stora panelen i mitten öppnas inkorgen i en egen flik och ärenden listas. Listan är som standard sorterad efter Ankomstdatum i fallande ordning, nya ärenden kommer alltså att visas högst upp.

3.1.2. Gruppera ärenden på kolumner
En inkorg i Specialistwebben kan grupperas på flera av kolumnerna som inkorgen har. Genom att dra och släppa en viss kolumn till fältet Dra en kolumnrubrik och släpp den för att gruppera på den kolumnen skapas ett filter för vald kolumn. Nedan visas ett exempel där man grupperar på status.
Klicka på kolumnrubriken för kolumnen Status och dra den till Dra en kolumnrubrik hit för att gruppera på denna kolumn.

Nu blir ärendelistan grupperad på de olika status som ärendena i aktuell inkorg befinner sig i, se bild nedan. För att minimera eller utöka vyn klickar man på pilen.

Vill man gruppera på ytterligare en kolumn gör man på samma sätt: klicka på kolumnrubriken som man vill gruppera på och dra sedan och släpp den som bilden nedan visar. Nu grupperas inkorgen på den första kolumnen och den andra. Vi tar ett exempel där vi lägger till ankomstdatum till ovanstående val.

Resultatet visas i bilden nedan. För att minimera eller utöka vyn klickar man på pilen. I bilden nedan är vyn utökad.

Man kan lägga till fler kolumner för gruppering genom att upprepa stegen ovan.
3.1.3. Sortera ärenden på kolumner
En inkorg i Specialistwebben kan grupperas på flera av kolumnerna som inkorgen har. För att sortera på en viss kolumn klickar man på kolumnen och då sorteras ärendena utifrån värdena i kolumnen. Grundsorteringen är i bokstavsordning, antingen stigande eller fallande. Första klicket sorterar i stigande bokstavsordning och det andra klicket sorterar i fallande bokstavsordning. Undantag från detta är kolumnen Ärendenummer som sorterar i alfanumerisk ordning samt kolumnen Ink.datum som sorterar på ankomstdatum.

3.1.4. Varning i inkorg
Varningar i en inkorg kan delas in i två huvudtyper:
-
Röda varningar: viktiga händelser, t.ex. SLA som gått ut.
-
Gula varningar: lite mindre viktiga händelser, t.ex. SLA som är på väg att gå ut, eller att ett kundsvar inkommit på ett ärende.

3.1.5. Inkommande kanal
Inkommande kanal presenteras i inkorgsvyn med olika ikoner:
Brev, sätts manuellt av handläggaren då ett brev hanteras.

E-post, sätts automatiskt av systemet då det skapas ett nytt ärende via e-postimporten.

SMS, sätts automatiskt av systemet då det skapas ett nytt ärende via sms-importen.

Besök, sätts manuellt av handläggaren då ett besök hanteras.

Facebook, sätts automatiskt av systemet då ett ärende inkommit från Facebook.

Chatt, sätts automatiskt av systemet då chatt hanteras.

Webbformulär eller E-tjänst, sätts automatiskt av systemet för ärenden som kommit in via hemsidan, t.ex. via publicerade e-tjänster.

Telefon, är standardvalet då man manuellt skapar ett nytt ärende.

Twitter, sätts automatiskt av systemet då ett ärende inkommit från Twitter.

3.2. Mina Ärenden
Mina ärenden är till utseendet snarlik en vanlig inkorg, t.ex. för en specialistgrupp, men är i själva verket en vy som innehåller de ärenden som man själv är handläggare av, oavsett vilken inkorg som ärendena ligger i.
Det är med andra ord enkelt att med Mina ärenden få en överblick över de ärendena man själv handlägger.
Mina ärenden fungerar i stort sett som en inkorg, dvs. det är möjligt att sortera och gruppera kolumnerna på det sätt man vill. För mer information om detta, se kapitlet om Specialistgrupper.
3.3. Sök ärende
Oftast arbetar man via inkorgarna, eller Mina ärenden, men det finns vid behov även en möjlighet att söka efter ärenden.
Sök ärende används med fördel när man vill hitta ett specifikt ärende utifrån vissa specifika kriterier. Funktionen kan även vara användbar då man vill hitta ett antal ärenden, som har en gemensam nämnare.
Några exempel på när Sök ärende kan vara användbart:
-
För att hitta ärenden som är avslutade
-
När man vet ärendenumret på ett specifikt ärenden man skall arbeta med, men inte hittar det i en inkorg, eller Mina ärenden.
-
För att hitta ärenden om ett visst ämne, eller med vissa sökord.
Sökningar utförs med knappen Sök.
Samtliga sökkriterier, som beskrivs nedan, kan kombineras fritt efter behov, vilket möjliggör riktigt finmaskiga sökningar av ärenden.

Sökningar kan göras utifrån en mängd olika kriterier: status (1), specialistgrupp (2), fritext (3) samt ankomstdatumet tidsspann (4).
Sökvyn fungerar i stort sett som en inkorg, dvs. det är möjligt att sortera och gruppera kolumnerna på det sätt man vill samt handlägga ärendet via Verktygspanelen.
4. Ärendehantering
Ärendehanteringsflödet i Specialistwebben har ofta sin utgångspunkt i att en handläggare som arbetar i programvaran Artvise Kundtjänst får in ett ärende de behöver hjälp att besvara. Kundtjänstehandläggare fördelar då ärendet till en Specialistgrupp i systemet med ansvar att handlägga den typen av ärenden.
I samband med fördelningen av ärendet har kundtjänstehandläggaren två alternativ;
-
Det första alternativet innebär att ärendet fördelas generellt till en Specialistgrupp. Detta innebär att systemet kommer notifiera alla specialisthandläggare som är knuta till inkorgen om att det inkommit ett nytt ärende.
-
Alternativt så väljer dem istället fördela ärendet till en specifik specialisthandläggare i en Specialistgrupp. Detta innebär att systemet endast kommer att notifiera den specifika handläggare om att de satts som handläggare på ett ärende.
Utformningen av det notifieringsmeddelande som skickas till specialisthandläggarna kan styras av systemadministratörerna med hjälp av mallar i systemet, vilket betyder att utseendet kan skilja sig något åt.

Oavsett utformning så bör det i notifieringsmailet finns en länk som tar specialisthandläggaren till det aktuella ärendet i Specialistwebben, som kan påbörja sin handläggning av ärendet.
Nedan följer en genomgång av alla de funktioner som specialisthandläggare har till sitt förfogande i Specialistwebben vid handläggning av ärenden.
4.1. Visa ärende

För att visa ett befintligt ärende, dvs. öppna ärendets ärendekort, gör man på ett av dessa följande sätt. Antingen markerar man ärendet i inkorgsvyn (1), och klickar sedan på Visa ärende (2) i Verktygspanelen, eller så dubbelklickar man på ärendet i inkorgsvyn.
4.2. Ärendekortet

Används om man vill se detaljerade kunddata på ett ärende. Den övre delen av ärendekortet innehåller tre paneler: Registreringspanelen (1), Innehållspanelen (2), samt Övrigt (3). Nedanför dessa paneler ligger ett antal flikar (4), varav de vanligaste kommer att beskrivas nedan.
4.2.1. Registreringspanelen
I Registreringspanelen visas ärendets ärendetyp och ärendekategori. Det senare kräver att ärendekategorier är aktiverade i systemet. Samt ärendets Område, används för att koppla ärendet till ett visst geografiskt område, används vid behov.

4.2.2. Innehållspanelen

Fält | Beskrivning |
---|---|
Rubrik |
Innehåller en kort beskrivning av ärendet, rubriken visas även när ärendet listas i en inkorgsvy. |
Ankomstdatum |
Sätts automatiskt när ärendet inkommer i systemet, men kan ha ändras vid behov av en handläggare. |
Händelsedatum |
Sätts automatiskt när ärendet inkommer i systemet, en kan ha ändras vid behov av en handläggare, baserat på kundens uppgifter. |
Inkommen kanal |
Innehåller information om hur ärendet inkommit till organisationen. |
Kund önskar svar |
Om ärendet skall utredas ytterligare, och kunden önskar bli kontaktad med resultatet av utredningen, bör kryssrutan kryssas för. Denna funktion används t.ex. vid synpunktshantering och felanmälan. |
Kund besvarad |
Denna kryssruta kryssas för automatiskt när kunden besvaras. |
Önskad svarsform |
Sätts inte automatiskt. Indikerar hur kunden önskar bli kontaktad. |
Sekretess |
Indikerar om en handläggare satt ärende till sekretessbelagt. Ärendet kan då bara öppnas av de användare som har behörighet att se sekretessbelagda ärenden i ärendets inkorg. |
4.2.3. Övrigtpanelen

I Övrigtpanelen visas grundläggande ärende information.
Fält | Beskrivning |
---|---|
Ärendenummer |
Ärendenumret sätts automatiskt när ärendet sparas för första gången. |
Registeringsdatum |
Sätts automatiskt när ärendet skapas. |
Status |
Visar ärendets status, och ändras således när ärendets status ändras. |
Inkorg |
Visar namnet på den inkorg ärendet ligger i. Ändras således när ärendet byter inkorg. |
Handläggare |
Visar namnet på den handläggare som för närvarande är satt som handläggare av ärendet. |
4.2.4. Fliken Kundinfo (Enkel)
Under fliken Kundinfo visas alla uppgifter som rör kunden.

Fält | Beskrivning |
---|---|
Förnamn |
Kundens förnamn |
Efternamn |
Kundens efternamn |
Företag |
Kundens företag, om det är applicerbart och relevant för ärendet |
Organisationsnummer |
Organisationsnumret för kundens företag |
C/o-adress |
Om applicerbart, adressen till kundens förmedlande mottagare (s.k. "care of"-adress). |
Gatuadress |
Kundens gatuadress |
Postnr |
Kundens postnummer |
Postort |
Kundens postort |
Land |
Kundens land, om det är relevant för ärendet. |
Typ |
Vilken typ kunden tillhör. De val som kan göras är: |
Personnummer |
Kundens personnummer, i det fall det behövs för att kunna handlägga ärendet. |
Hemtelefon |
Kundens hemnummer |
Mobiltelefon |
Kundens mobilnummer |
Arbetstelefon |
Kundens arbetsnummer, i det fall det är relevant för ärendet. |
E-post |
Kundens e-postadress. Detta fält fylls i automatiskt om kundens ärende inkommer som ett importerat e-postmeddelande. |
Annan e-post |
Vid behov, en alternativ e-postadress till kunden. |
Traktnamn |
Del av fastighetsbeteckning, som används vid integration mot fastighetsregister. Trakt motsvarar i regel bynamnet på landsbygden och kvarters- eller stadsdelsnamn inom tätort. |
Block |
Del av fastighetsbeteckning, som används vid integration mot fastighetsregister. Block är i regel ett heltal för fastigheter, S för samfälligheter och FS för fiskesamfälligheter. För fastigheter som ligger inom trakter med kvartersnamn är block en stjärna (*) |
Enhet |
Del av fastighetsbeteckning, som används vid integration mot fastighetsregister. Det enhetsnummer som fastigheten/samfälligheten har. |
4.2.5. Fliken Fastighet
Fliken Fastighet används med integration mot fastighetsregister (KIR / FIR), och används för att koppla ärendet mot en viss fastighet. I det fall att en eller flera fastigheter kopplats till ärendet så kommer de att listas här.

4.2.6. Fliken Karta

Denna flik ingår i tilläggspaketet Kartor. Kartfliken använder man när man vill koppla ärendet till en geografisk position. Kartnålen för det aktuella ärendet är röd.
4.2.6.1. Visa närliggande ärenden
Fliken Karta innehåller funktionalitet för att visa geografiskt närliggande ärenden. Detta görs genom att göra önskade inställningar vad gäller ärendestatus (2), radie, dvs. avstånd från det aktuella ärendet), samt ärendestatus (1) om det är relevant, och slutligen klicka Visa närliggande ärenden (3).
Närliggande ärenden visas med hjälp av kartnålar i olika färger, beroende på positionstyp. Ett ärende där t.ex. adressen för ärendeposition skiljer sig från motpartens adress kommer resultera i att två nålar, av respektive färg, visas på kartan.
-
Aktuella ärendet: röd.
-
Ärendepositioner: mörkröd.
-
Fastigheter: grön.
-
Motpart: gul.
-
Område: ljusblå
4.2.6.2. Generella kartfunktioner i Google
Kartan kan, precis som när man använder den hos Google, visa kartan som Karta , Satellit, eller OSM (Open Street Map) via kartväljaren (4). Kartan går att zooma in eller zooma ur med hjälp av knapparna + (6) och - (7), eller med hjälp av CTRL+mushjulet. Man flyttar kartvyn genom att dra i kartan med hjälp av den vänstra musknappen.
Det är till och med möjligt att använda sig av Google Street View, genom att dra figuren (5) till önskad position på kartan.
4.3. Besvara
Det syftet med Artvise Specialistwebb är att ge sällananvändande specialister funktionalitet för att kunna besvara motparten, dvs. kunden, på bästa sätt. Specialistwebben erbjuder därför en mängd olika sätt att besvara motparten på, så att man som handläggare ska kunna välja den bäst lämpade kontaktvägen för varje individuell kund.
4.3.1. Besvara ärende per e-post
För att besvara ett ärende per e-post gör man på följande vis:

-
Börjar med att markera ärendet i inkorgsvyn. Därefter klickar man på
. En dialogruta öppnas:

-
Till och Ämne är redan ifyllda med möjlighet att ändra, se dock till att ärendenumret finns kvar i Ämne. Detta är av vikt för en fungerande ärendehantering, där eventuella svar på det e-postmeddelande som skapas kan kopplas till det aktuella ärendet.
-
Skapa svaret genom att utgå från en Svarsmall Infoga mall samt formatera, justera och komplettera med egen text. Grundläggande redigering av svaret kan göras via menyvalen.
-
Vid behov, bifoga fil(er), genom att klicka på Bifoga fil. För att ta bort en bifogad fil, klicka på X bredvid filen i listan.

-
För att skicka e-postmeddelandet, klickar man på Skicka. E-postmeddelandet skapas och skickas till mottagaren.
När ett e-postmeddelande skickats skapas en ny handling i form av ett utgående e-postmeddelande, och visas i Handlingsvisaren.

4.3.2. Besvara ärende per e-post exklusive originalmeddelande
Motparten, dvs. kunden, kan även besvaras utan att original meddelande inkluderas i svaret.

-
Börjar med att markera ärendet i inkorgsvyn. Därefter klickar man på
. En dialogruta öppnas:
I övrigt följ instruktionerna i föregående stycke, Besvara ärende per e-post.
4.3.3. Besvara ärende per telefon
För att besvara ett ärende per telefon gör man på följande vis:
-
Börjar med att markera ärendet i inkorgsvyn. Därefter klickar man på
.

-
En dialogruta öppnas. Kundens telefonnummer visas automatiskt om motparten har telefonnummer ifyllt på ärendekortet, annars anges det manuellt. Har motparten fler än ett telefonnummer så används rullgardinsmenyn för att välja relevant telefonnummer.

-
Ring upp kunden.
-
Skriv in en anteckning i rutan. Man kan välja att använda en mall om man vill, genom att klicka på Infoga mall.
-
Klicka på Registrera. När ett telefonsamtal registreras skapas en ny handling i form av ett utgående telefonsamtal, och visas i Handlingsvisaren.

4.3.4. Besvara ärende per SMS
För att besvara ett ärende per SMS gör man på följande vis:
-
Börjar med att markera ärendet i inkorgsvyn. Därefter klickar man på
.

-
En dialogruta öppnas. Fältet Till är redan ifyllt om motparten har telefonnummer ifyllt på ärendekortet.

-
Skriv svaret. Man kan utgå från en Infoga mall, samt justera och komplettera med egen text. Observera att ett SMS får innehålla ett begränsat antal tecken. Denna begränsning är avhängig vilken operatör som används av systemet. Systemet visar hur många tecken som man har till sitt förfogande, samt hur många SMS som kommer att genereras baserat på meddelandet.
-
Klicka på Skicka för att skicka SMS-meddelandet. Ett SMS skapas och skickas till kunden.
När ett SMS skickats skapas en ny handling i form av ett utgående SMS, och visas i Handlingsvisaren.

4.3.5. Besvara ärende per Mina sidor
Detta svarsalternativ är det man som handläggare använder när ärendet man skall besvara har genererats av kunden från Mina sidor, eller är ett ärende, med koppling till Mina sidor, som skapats genom ett e-tjänsteinskick. Kunden kan komplettera ärendet och besvara handläggaren från Mina sidor, och kan där även läsa handläggarens svar.
För att besvara ett ärende till Mina sidor gör man på följande vis:
-
Börjar med att markera ärendet i inkorgsvyn. Därefter klickar man på
.

-
En dialogruta öppnas med svarsformuläret:

Svarets skrivs i textfältet i fliken Meddelande (3). Från verktygsfältet (4) kan man utföra vanlig textformatering samt infoga länkar. Det är här även möjligt att infoga en mall (5), vilket är det vanligaste tillvägagångssättet när en kund skall besvaras.
Bifogade filer läggs till genom att klicka knappen Bifoga fil (6). Om man lagt till en fil av misstag, kan den enkelt tas bort genom att klicka på X bredvid filen i listan (7).
Om man vill att kunden även skall få ett svar per e-post använder man sig av fliken Kundnotifiering.

Kundens e-postadress (8) fylls i automatiskt baserat på informationen i Kundinfo-fliken på ärendekortet. Om e-postadress saknas måste den fyllas i manuellt. Meddelandet skrivs sedan i textfältet (9).
När man är klar med svaret klickar man slutligen på Publicera (10), för att publicera svaret på kundens Mina sidor. En kundnotifiering skickas även till kunden, om e-postadress och meddelande angetts i fliken Kundnotifiering.
4.4. Avsluta
För att avsluta ett ärende gör man på följande vis:
-
Börjar med att markera ärendet i inkorgsvyn.

-
Därefter klickar man på Avsluta.
-
I dialogruta som öppnas, bekräfta att ärendet verkligen skall avslutas.

4.4.1. Varning, ärendet måste först besvaras eller få en tjänsteanteckning
Innan ett ärende får avslutas i Specialistwebben så måste det vara besvarat eller ha en tjänsteanteckning. Detta för att förhindra att ärenden avslutas utan någon information om vad specialisthandläggaren har gjort.
I de fall där detta saknas öppnas dialogrutan Ny tjänsteanteckning så handläggaren kan registrera sin aktivitet (1), därefter klickar man på Avsluta ärendet.

4.5. Kund besvarad
De flesta kundbesvarade aktiviteterna i systemet, så som Besvara via e-postmeddelande och Telefon, kommer med automatik försätta ett ärende i tillståndet Kund besvarad.
Det kan dock förekomma situationer där man önskar göra detta manuellt, det kan då utföras på följande vis:
-
Börjar med att markera ärendet i inkorgsvyn.
-
Därefter klickar man på Kund besvarad.
-
Ikonen som indikerar att kunden har besvarats visas nu på ärendet i inkorgsvyn.
4.6. Intern anteckning
Interna anteckningar kan liknas vid en post-it, och används med fördel då man vill skapa en inofficiell notering, t.ex. en minnesanteckning, på ett ärende. Med andra ord, anteckningen kommer inte att göras tillgänglig för kunden. En Interna anteckningar tas alltid bort från ett ärende när ärendet avslutas.
4.6.1. Skapa en ny intern anteckning

Man inleder med att, i en inkorg, välja det ärende man vill lägga till en anteckning på (1). Därefter klickar man på Anteckningar (2) och väljer sedan Intern anteckning (3).

Anteckningsdialogen kommer upp på skärmen, och man kan nu skriva sin anteckning i textfältet (4). För att spara anteckningen på ärendet, klickar man slutligen på OK (5) i anteckningsdialogen.
Ett ärende med minst en anteckning visar en ikon i inkorgsvyn.

4.7. Tjänsteanteckning
Tjänsteanteckning används med för del då man vill skapa en officiell notering på ett ärende. En Tjänsteanteckning ligger kvar på ärendet efter att ärendet avslutats och är även tillgängligt (synligt) för kunden på exempelvis Helpdeskwebben och Mina sidor.
4.7.1. Skapa en ny tjänsteanteckning

För att skapa en tjänsteanteckning börjar man med att markera det ärende man vill skapa tjänsteanteckningen för (1), i inkorgsvyn. Därefter klickar man på Registrera (2) och väljer Ny tjänsteanteckning (3).

Dialogen för tjänsteanteckning dyker upp på skärmen. Här skriver man tjänsteanteckningen i textfältet (1). Formatering av texten, vad gäller t.ex. typsnitt och färger, kan göras från fältet ovanför (2). Det går även att använda sig av en mall, genom att klicka på Infoga mall (3) och sedan välja någon av de tillgängliga mallarna från rullgardinsmenyn.
Det är vidare möjligt att lägga till bifogade filer genom att klicka på knappen för detta (4). För att ta bort en bifogad fil, klicka på X (5) bredvid filen i listan. När man är klar med tjänsteanteckningen klickar man på Registrera på ärende (6). Tjänsteanteckningen registreras då som en handling på ärendet, och dyker upp i handlingsvisaren.

4.8. Lås upp ärende
Ett ärende som är låst av en annan handläggare (handläggaren har ärendekortet öppet) får en ikon (1) i inkorgsvyn i form av ett lås. Låsta ärenden kan inte handläggas av andra än den som låst ärendet.
Om man vill låsa upp ett ärende markerar man ärendet i inkorgsvyn (2) och klickar därefter på Lås upp ärende (3).
Upplåsning kan t.ex. behövas om handläggaren som har det låst inte arbetar just nu, och man måste göra något med ärendet som inte kan vänta.

4.9. Förslag till kunskapsbasen
Kunskapsbasen i Artvise produkter är tänkta att användas som ett stöd för handläggaren under hanteringen av ett ärende, och byggs upp av systemadministratörerna. Det finns två platser kunskapsbasen är åtkomliga för en handläggare:
-
När man söker och sätter ärendetyp.
-
Som ett generellt hjälpverktyg.
Som handläggare i Specialistwebben har du möjlighet att lämna ett förbättringsförslag utifrån din sakkunskap. Denna funktionalitet används lämpligen då det inkommit en fråga av enklare karaktär som snabbt kan lösas direkt av till exempel Kundtjänsten, förutsatt att dem har relevant information lättillgänglig.
Förslagen granskas av Systemadministratören, som har möjlighet att skapa en ny kunskapspost baserat på den information som lämnats i förslaget, och knyta det till relevanta ärendetyper inför framtiden.
4.9.1. Skapa förslag

För att skapa ett förslag börjar man med att markera det ärende man vill skapa sitt förslag baserat på (1), i inkorgsvyn. Därefter klickar man på Förslag till kunskapsbas (2).

Dialogen för Förslag till kunskapsbas dyker upp på skärmen. Här skriver man förslaget i textfältet (1). Man ser även vilket ärendenummer (2) och Ärendetyp (3) som förslaget skapas mot. När man är klar med förslaget klickar man på Skicka (4). Kunskapsbasförslaget registreras och systemadministratör får en notis om att det finns ett nytt förslag att granska.
4.10. Skriv ut

För att skapa skriva ut hela, eller delar, av ett ärende börjar man med att markera det ärende man vill skriva ut (1), i inkorgsvyn. Därefter klickar man på Skriv ut (2).

Dialogen för Skriv ut dyker upp på skärmen. Här får man möjlighet att välja de handlingar och bilagor som skall inkluderas i utskriften (3), om ärendet har många handlingar finns möjlighet att välja alla genom att kryssa i Markera allt (4).
Om du önskar försättsblad med ärendets uppgifter, kryssa i Inkludera ärendedata (5). När man gjort sina val klickar man på Skriv ut för att påbörja konvertering till PDF, om ärendet har många handlingar kan detta ta en stund.

När konverteringen är klar kommer webbläsarens dialog för filnedladdning att visas, därifrån öppnar du PDF filen och påbörja utskriften från din dator (7).
4.11. Tilldela mig
Handläggare är ett centralt begrepp i Artvise ärendehantering. En handläggare av ett ärende är den person som för närvarande arbetar med ärendet. När ärendet fördelas till en annan person kommer den personen i stället att bli satt som handläggare av ärendet. Detta medför att systemet tillhandahåller en spårbarhet, så att man enkelt kan se vem som handlagt ett ärende vid en viss tidpunkt.

För att sätta sig själv som handläggare av ett ärende, markerar man ärendet i inkorgsvyn (1), sedan klickar man på Tilldela mig (2). Man blir då satt som handläggare. Detta visas i kolumnen handläggare på ärendet i inkorgsvyn (3).
4.12. Ta bort

Om man till ta bort handläggaren från ett ärende, markerar man ärendet i inkorgsvyn (1) och klickar därefter på Ta bort (2). Handläggaren tas då bort från ärendet, vilket visas i kolumnen handläggare på ärendet i inkorgsvyn med texten Ingen handläggare (3).
4.13. Sök

För att tilldela någon annan ärendet, dvs. sätta någon annan som handläggare av ärendet, markerar man ärendet i inkorgsvyn (1) och klickar på Sök (2).

Dialogrutan för att söka handläggare öppnas. Man kan söka handläggare genom att antingen skriva in hela eller delar av namnet (3), eller dito för användarnamnet (4). Det går också att kombinera sökningen på namn och användarnamn.
Sökningen utförs genom att trycka Enter, eller genom att klicka på Sök (5).
Slutligen väljer man den handläggare som skall tilldelas ärendet och klickar på Välj handläggare (7). Man kan även dubbelklicka på handläggaren i handläggarlistan.
4.14. Åter till arbetsgrupp
Systemet erbjuder en möjlighet för Specialisthandläggare att returnera ett ärende till den inkorg det ursprungligen fördelades från. Hur och när denna funktion skall nyttjas skiljer sig från kund till kund, beroende på deras unika arbetsflöde. Generellt kan man säga att denna funktion används med fördel när specialisthandläggaren är färdig med sin handläggning av ett ärendet, men det inte skall avslutas, då det t.ex kräver ytterligare bearbetning i den ursprungliga arbetsgruppen. Ett annat vanligt användningsområde är om ett ärende felaktigt har fördelats till en Specialistgrupp, och specialisthandläggaren har inte själv den behörighet som krävs för att omfördela ärendet rätt.

För att fördela ett ärende Åter till arbetsgrupp börjar man med att markera det ärende man vill returnera i inkorgsvyn (1). Därefter klickar man på Åter till arbetsgrupp (2).

Dialogen för Åter till arbetsgrupp dyker upp på skärmen. Här skriver man en förklarande anteckningen i textfältet (1), om varför ärendet skickats åter till arbetsgruppen. När man är klar med anteckningen klickar man på Åter till arbetsgrupp (6). Ärendet skickas nu åter till det arbetsgrupp den fördelades ifrån, och ärendet får en ny tjänsteanteckning med den text som skrevs in i textfältet.
4.15. Omfördela ärende
Förutsatt att handläggaren har behörighet att arbeta i fler än en specialistgrupp så erbjuder systemet möjlighet att omfördela ärenden mellan dessa. Detta kan vara användbart om ett ärende har fördelats till fel specialistgrupp av handläggaren i arbetsgruppen, eller om specialistgruppen har en underinkorg där specifika sakfrågor skall hanteras.

För att omfördela ett ärende börjar man med att markera det ärende man vill omfördela, i inkorgsvyn. Därefter klickar man på Omfördela ärende (2).

Dialogen för Omfördela ärende dyker upp på skärmen. Här börjar med att välja den specialistgrupp (3) dit ärendet eller ärendena skall fördelas.

Sedan klickar man, vid behov på fliken anteckning (4), för att skriva en fördelningsanteckning i textfältet (5).

Därefter växlar man till fliken Handläggare (6) för att välja den handläggare som ärendet skall fördelas till ifrån rullgardinsmenyn (7). Detta steg är inte obligatoriskt. Ärenden som fördelas utan handläggare kommer att flyttas till den specialistgrupp som valts och sakna handläggare.
Man slutför sedan fördelningen genom att klicka på Ok (8).
4.16. Externa system
4.16.1. Skicka som samlings-pdf via e-post

För att skicka ett ärendet som en samlings-pdf via e-post väljer man ärendet i inkorgsvyn (1), klickar på Externa system (2) och väljer sedan Skicka som samlings-pdf via e-post (3).

Dialogen för skicka ärende som samlings-pdf via e-post dyker upp på skärmen. I Till (1) skriver man e-postadresserna dit ärendet skall skickas, Ämne (2) är redan ifylld med möjlighet att ändra, se dock till att ärendenumret finns kvar i Ämne. Detta är av vikt för en fungerande ärendehantering, där eventuella svar på det e-postmeddelande som skapas kan kopplas till det aktuella ärendet.
Därefter skriver man ett meddelande till mottagarna av e-postmeddelandet i textfältet (3). Det är även möjligt att utgå från en svarsmall för meddelandet genom att klicka på Infoga mall (4) och sedan välja en lämplig mall.
Om du önskar att ett försättsblad med ärendets uppgifter inkluderas i samlings-pdf:en, kryssa i Inkludera ärendedata (5).
Härnäst får man möjlighet att välja de handlingar och bilagor som skall inkluderas i e-postmeddelandet (6), om ärendet har många handlingar finns möjlighet att välja alla genom att kryssa i Markera allt (7).
För att skicka e-postmeddelandet, klickar man sedan på Skicka (8).
Ett utgående e-postmeddelande med rubriken Skickat som samlings-pdf via e-post kommer att registreras på ärendet.
4.16.2. Fördela via e-post
Denna funktion används oftast av de kunder som har behov av att ärenden kan handläggs av personer som inte har möjlighet att jobba specialistwebben eller Artvise Mobile.

För att fördela ett ärende via e-post väljer man ärendet i inkorgsvyn (1), klickar på Externa system (2) och väljer sedan Fördela via e-post (3).

Dialogen för fördela ärende via e-post dyker upp på skärmen. I Till (1) skriver man e-postadressen dit ärendet skall fördelas, Ämne (2) är redan ifylld med möjlighet att ändra, se dock till att ärendenumret finns kvar i Ämne. Detta är av vikt för en fungerande ärendehantering, där eventuella svar på det e-postmeddelande som skapas kan kopplas till det aktuella ärendet.
Därefter skriver man ett meddelande till mottagarna av ärendet i textfältet (3). Det är även möjligt att utgå från en svarsmall för meddelandet genom att klicka på Infoga mall (4) och sedan välja en lämplig mall.
Om du önskar att ett försättsblad med ärendets uppgifter bifogas, kryssa i Inkludera ärendedata (5).
Härnäst får man möjlighet att välja de handlingar och bilagor som skall inkluderas i e-postmeddelandet (6), om ärendet har många handlingar finns möjlighet att välja alla genom att kryssa i Markera allt (7).
För att slutföra fördelningen via e-post, klickar man sedan på Skicka (8).
Ärendet får status fördelat och ett utgående e-postmeddelande med rubriken Fördelat via e-post kommer att registreras på ärendet.
5. Statistik
Systemet erbjuder möjlighet för specialisthandläggare att ta del av rapporter och dashboards som konfigurerats i Artvise Kundtjänst samt Artvise ContactCenter. Detta sker genom nyttjande av applikationen Statistikwebben som därför måste ha satts upp och konfigurerats om denna funktionalitet skall nyttjas.
5.1. Rapporter
Visar i standardutförande så kommer denna funktion att visa rapporten avslutade ärenden i statistikwebben.

För att visa Rapporten klickar på Rapporter (1) i verktygspanelen. Användaren lämnar specialistwebben och flyttas rapporten i statistikwebben.
För mer information om rapporter, kontakta systemadministratören.