4.13. System- och driftmeddelanden

System- och driftmeddelanden används stora delar av systemet för att visa information för systemanvändare, men även i vissa fall för externa parter. Då system- och driftmeddelanden kan skapas med ett framtida publiceringsdatum samt med ett datum då meddelandet automatiskt skall avpubliceras så måste tjänsten för detta sättas upp på systemets applikationsserver. Se kapitlet tjänster och schemalagda arbeten för mer information om denna tjänst.
System- och driftmeddelanden
Översikt över administrationsgränssnitt för system- och driftmeddelanden
1. Skapa nytt system- och driftmeddelande

Öppnar upp ett nytt fönster i vilket ett nytt system- och driftmeddelande kan konfigureras. Se administrera system- och driftmeddelande för en detaljerad beskrivning av detta fönster.

2. Radera valt system- och driftmeddelande

Raderar det system- och driftmeddelande som är markerat i listan. Meddelandet kommer att avpubliceras först om det är publicerat, så att det plockas bort från exempelvis informationsfliken i Artvise Kundtjänst.

3. Avpublicera valt system- och driftmeddelande

Avpublicerar det system- och driftmeddelande som är markerat i listan om detta meddelande är publicerat. Det kommer då att direkt försvinna från exempelvis informationfliken i Artvise Kundtjänst.

4. Lista över system- och driftmeddelanden

Här listas alla de system- och driftmeddelanden som finns uppsatta i systemet. Med andra ord visar denna vy både publicerade och avpublicerade meddelanden, samt meddelanden som ännu inte publicerats. Kolumnerna i listan visar meddelandets rubrik, dess kategori, prioritet, om meddelandet är publicerad och av vem, samt mellan vilka datum och klockslag som meddelandet kommer att vara publicerat. Genom att dubbelklicka på ett meddelande i listan så öppnas detta upp i ett nytt fönster för redigering. Se administrera system- och driftmeddelande för en detaljerad beskrivning av detta fönster.

För att ett system- och driftmeddelande skall kunna publiceras vid ett framtida datum samt för att avpubliceringen skall fungera så måste tjänsten för detta installeras och konfigureras på applikationsservern. För mer information om hur denna tjänst installeras, se kapitlet tjänster och schemalagda arbeten.

Administrera system- och driftmeddelande

I detta fönster görs all konfigurering av ett system- och driftmeddelande. När meddelandet sparas så kommer det direkt att publiceras beroende på vad som angetts i publicera från under inställningar.

Administrera system- och driftmeddelande
Översikt över konfigurering av ett system- och driftmeddelande
1. Inställningar

I denna sektion av gränssnittet konfigureras grundläggande metadata kring meddelandet, till exempel mellan vilka datum och tidpunkter som det skall vara publicerat samt exakt vart detta meddelande skall publiceras. För mer information om de inställningar som är möjligt, se inställningar nedan.

2. Sammanfattning

Sammanfattningen är den text som (tillsammans med meddelandets rubrik) direkt kommer att vara synligt för mottagarna av meddelandet, exempelvis i informationsfliken i Artvise Kundtjänst. Sammanfattningen bör således kortfattat innehålla själva kärnan i informationen och ge en direkt översikt om vad det handlar om.

3. Beskrivning

Beskrivningen är ämnad för en mer genomgående beskrivning av vad meddelandet handlar om. För användarna kommer det exempelvis att vara synligt i informationsfliken i Artvise Kundtjänst när användaren klickat på och valt meddelandet. Beskrivningsfältet ger helt enkelt en möjlighet att gå in på en djupare nivå än sammanfattningen om det är ett omfattande meddelande.

Inställningar
Inställningar
Översikt över inställningar för ett system- och driftmeddelande
1. Rubrik

Här anges rubriken för system- och driftmeddelandet.

2. Kategori

Här anges kategori för system- och driftmeddelandet. Som standard finns följande kategorier: Information, systemunderhåll samt driftstörning. Kategorin används, kanske inte helt oväntat, för att kategorisera meddelandet. De meddelanden som visas i informationsfliken i Artvise Kundtjänst kommer att grupperas enligt den kategori som är satt.

3. Prioritet

Ett system- och driftmeddelande måste ha en av tre prioriteter: Låg, medium eller hög, där medium kan anses vara standardprioriteten då det innebär att meddelandet varken är högprioriterat eller lågprioriterat. Prioritet används för att sortera systemmeddelandet i vissa gränssnitt, där meddelanden med hög prioritet premieras i visningen.

4. Publicerad från

Datum och tidpunkt från vilket system- och driftmeddelandet skall vara publicerat. Om datum och tidpunkt sätts till ett datum och en tidpunkt som redan har passerats så kommer meddelandet direkt att publiceras när det sparas.

5. Publicerad till

Datum och tidpunkt till vilket system- och driftmeddelandet skall vara publicerat. När datum och tidpunkt passerats så kommer meddelandet att automatiskt avpubliceras om tjänsten för detta är installerad och konfigurerad. För mer information om tjänsten, se kapitlet tjänster och schemalagda arbeten.

6. Välj alla inkorgar

Används för att snabbt markera eller avmarkera alla inkorgar i listan över inkorgar.

7. Publicera till alla

Om kryssrutan publicera till alla är ikryssad så kommer system- och driftmeddelandet att implicit publiceras till alla inkorgar, då den inte kommer att ha någon inkorgstillhörighet alls. Detta är användbart om det är så att ett sytem- och driftmeddelande skall vara generellt och synligt för alla användare.

8. Inkorgar

Här kan inkorgar och specialistgrupper väljas för att skapa en koppling mellan systemmeddelandet och inkorgarna. Vad detta innebär är att användarna i systemet måste ha vissa rättigheter i inkorgarna för att system- och driftmeddelandet skall vara synliga för dem. Om alla inkorgar kryssas för så innebär detta att system- och driftmeddelandet explicit är publicerat till alla inkorgar.

Skillnaden mellan att explicit och implicit koppla ett system- och driftmeddelande till inkorgarna är kanske inte tydligt vid en första anblick. Vid en explicit publicering så är meddelandet kopplat till de valda inkorgarna och om en ny inkorg skapas så kommer meddelandet inte att vara kopplat till denna om inte systemmeddelandet redigeras i efterhand. Vid en implicit publicering till alla inkorgar så finns det ingen koppling till inkorgarna i praktiken, vilket innebär att om en ny inkorg skapas så kommer meddelandet att visas även för denna inkorg.
9. Helpdeskportal

Om denna kryssruta är ikryssad så kommer system- och driftmeddelandet att vara publicerat i helpdeskportalen.

10. E-tjänstportal

Om denna kryssruta är ikryssad så kommer system- och driftmeddelandet att vara publicerat i e-tjänsteportalen.

11. Mobilportal

Om denna kryssruta är ikryssad så kommer system- och driftmeddelandet att vara publicerat i mobilportalen.

12. Chatt

Om denna kryssruta är ikryssad så kommer system- och driftmeddelandet att vara synlig i chatten. Observera att detta innebär att meddelandet är publicerat för allmänheten då det kommer att vara synligt för den som startar upp chatten.