Profilkontroll - Inloggad användare
Hjälp > E-tjänstebyggaren > 4. Lägg till kontroller i din e-tjänst > Profilkontroll - Inloggad användare

Se även filmen, den hittar du här

Genom att dra ut kontrollen "Inloggad användare" i en e-tjänst så skapar vi möjligheten att fylla i fält med automatik (Profilkontrollen kopplas till den inloggade användarens personnummer).

Vi kan sedan använda oss av kontrollen för att hämta den information som finns i användarens profil, för att fylla i fält som namn, adress, epost mm i en e-tjänst.

Förslagsvis så sätts egenskapen "Skrivskyddad om inloggad" till "true" på denna kontroll som standard. Detta eftersom vi fyller i uppgiften från profilen. Tanken är att användaren själv aldrig ska behöva skriva in sitt personnummer.

Koppla kontroller i e-tjänsten till profilen

När kontrollen finns i e-tjänsten kan vi via kontrollens egenskaper välja "Kopplade kontroller". Dialogen nedan öppnas och vi kan enkelt välja vilka fält som vi vill fylla i e-tjänsten.

Till vänster i dialogen ser vi dom fält som finns i profilen och till höger ser vi vilka fält i e-tjänsten som ska fyllas med informationen från profilen. Fälten kan kopplas via Kontrollnamn eller ID (bäst är att använda kontrollnamn för att förenkla kopering mellan olika e-tjänster).

Om vi nu vill koppla förnamnet på inloggad användare till ett fält i e-tjänsten behöver jag bara klicka på raden för FirstName och ange kontrollnamn eller id i textfältet, klicka sedan på "uppdatera koppling". När en kund/medborgare startar e-tjänsten som inloggad, då kommer fältet för förnamn att var ifyllt från användarens profil.

Adresser från KIR

Värden för adresser som synkas in från tex Kommuninvånarregistret kan kopplas genom att använda adress från folkbokföringen (denna funktion finns ej som standard). Har ni inte denna funktion kan ni alltid använda adressen från profilen. I profilen finns dom uppgifter som användaren har angett under "Mina sidor".

Koppla till Barnkontrollen

Koppla gärna "Children_IdentityNumber" till en kontroll av typen"Profilkontroll - Barn", då kommer användaren att få förslag på personnummer på dom barn som finns upplagda i användarens profil.

Koppla till Fastighetskontrollen

Koppla gärna "RealEstate_RealEstateLabel" till en kontroll av typen "Profilkontroll - Fastighet", då kommer användaren att få förslag på fastighetsbeteckningar på dom fastigheter som finns upplagda i användarens profil.