Bokning, hur ser det ut för kunden
Hjälp > Tillägg och övriga funktioner > Bokning > Bokning, hur ser det ut för kunden

Den E-tjänst som inrymmer ditt bokningsobjekt skapas och publiceras på samma sätt som övriga E-tjänster.
Ett bokningsobjekt kan publiceras på en webbsida så som intranät, kundsidor med mera.

Exempel på bokning med betaltjänst

Notera att beskrivningen av bokningstjänsten nedan endast är ett exempel och att du kan utforma din e-tjänst med tillhörande bokning efter behov, tycke och smak.

1. Starta e-tjänsten

2.Fliken Bokningskontrollen

Du kan lägga in den text du vill ska synas i bokningsinformationen när du skapar din e-tjänst.
Välj att visa kalender för Månad, Vecka eller dag genom att klicka på önskat alternativ.

Kalenderobjektens färg:
Blå= bokningsbart
Grön=din bokning
Röd=ej bokningsbart/fullbokat

Välj den tid som passar dig, klicka på vald tid för att boka. En dialog öppnas där användaren får verifiera sin bokning. Färgen ändras då till grön när bokning har skett.

3.Fliken Bokningsinformation

Dessa fält är valbara när du skapar din e-tjänst i e-tjänstebyggaren. Där styr du själv över vilka fält som ska var tvingande ( markeras med*)

För att med automatik fylla i fälten med uppgifter om inloggad användare, se profilkontrollen "inloggad användare"

4.Fliken Förhandsgranska

I detta steg ges den som bokar en möjlighet att granska sin bokning.

5. Fliken Skicka in och betala

Om ni har en koppling till någon betal-tjänst så kan ni använda er av detta steg.

Det går givetvis att skapa bokningar även utan den tjänsten.

OBS! Vikitig information om betalning krävs på bokningsobjektet

Krävs betalning på bokningsobjektet måste detta aktiveras på e-tjänstens egenskapskort, fliken betalning. Genom att kryssa i "Avgift skall erläggas"

Summan kommer att i första hand hämtas från bokningsobjektets schema, i andra hand(om pris inte finns på schemat) hämtas det från e-tjänstens egenskapskort och fliken betalning.

Om pris finns på schemaregeln för bokningsobjektet, då behöver pris inte anges på egenskapskortet för e-tjänsten. Dock MÅSTE kryssrutan för avgift vara ikryssad.