Medsignering
Hjälp > E-tjänstebyggaren > Medsignering

Medsignering i en e-tjänst

Om behovet finns att två eller fler ska kunna signera en e-tjänst så kan man använda sig av medsignering i Artvise e-Tjänst.

Exempel på summering finns under mappen "Exempel/ladda ner" till vänster, längst ner i trädet.

I detta exempel använder vi oss av en e-tjänst där två vårdnadshavare ska fylla i och skicka in en e-tjänst som kräver båda vårdnadshavarnas signering. För att minimera felkällorna i medsigneringen är det bra att läsa igenom och följa rekommendationerna nedan.

Flödet för en e-tjänst som använder medsignering ser ut som följande:

·          Användaren(VH 1) loggar in och fyller i e-tjänsten, signerar och klickar på ”skicka in”

·          Ett e-postmeddelande skicka till VH 1(den som har fyllt i och skickat in e-tjänsten) med information gällande ev. medsignering(Om delad vårdnad)

·          Ett e-postmeddelande skickas till medsgineraren(VH 2)

·          Via länk i e-postmeddelandet skickas medsigneraren(VH 2) till e-tjänsteportalen och ”Mina sidor”

·          Användaren signerar e-tjänsten som ligger under ”Signeringsärenden”, e-tjänsten skickas nu in och VH 1 får en kvittens om att e-tjänsten är godkänd av medsigneraren(VH 2), samt inskickad.

·          Ev. e-post, ärende(via plugin) eller annan notifiering skickas/skapas hos mottagaren av e-tjänsten.

·          Skulle medsigneraren(VH 2) avböja signeringen, då skickas aldrig e-tjänsten in. I detta fall får VH1 en notifiering om att VH2 har avböjt signeringen.

Några punkter att tänka på när man bygger en e-tjänst för medsignering.

1.        E-tjänsten måste kräva inloggning och signering av den användare som fyller i e-tjänsten (anges på e-tjänstens egenskapskort).

2.        Fälten för personnummer och epost måste vara tvingande för VH 1(inloggad användare som fyller i e-tjänsten

(Fältet för personnummer bör skrivskyddas och fyllas med personnummer från BankID(inloggad användare, dvs. VH 1). Det gör man genom att sätta egenskapen ”identifierare mina sidor” till ”true” på personnummerkontrollen och egenskapen ”skrivskyddad/skrivskyddad om inloggad” till ”true”)

(Egenskapen ”kvitto skickas” bör sättas till ”true” på fältet för epost VH 1)

3.      Om användaren som fyller i e-tjänsten har delad vårdnad måste användaren även ange e-post och personnummer för VH 2 när e-tjänsten fylls i. När dessa tvingande fält är ifyllda innebär det att en medsignering måste göras av vårdnadshavare 2, innan e-tjänsten slutförs och skickas in.

(VH 2, för fälten personnummer och epost ska kontrollerna ”personnummer medsignerare” och ”epost medsignerare” användas i e-tjänstebyggaren)

(Egenskapen ”kvitto skickas” bör sättas till ”true” på fältet för epost VH 2)

4.      Om användaren som fyller i e-tjänsten har ensam vårdnad så ska personnummer och epost för VH 2 inte vara obligatoriska eftersom en medsignering inte krävs i detta fall.

(Detta kan man tex. kontrollera med en kryssruta/radioknapp. Om användaren som fyller i e-tjänsten anger att denne har egen vårdnad så sker ingen validering på VH2 personnummer och epost. Funktionalitet för detta görs via valideringsscript)

(Om man vill kan man lägga fälten för VH 2 på en egen flik, då kan man hoppa över fliken för VH2 vid egen vårdnad. Denna funktionalitet läggs till med script)

5.      För medsigneraren(VH 2) ska kontrollerna ”epost medsignerare” och ”personnummer medsignerare” användas.

OBS! På personnummerfältet för medsigneraren är det viktigt att detta script läggs som valideringsscript. Detta tvingar användaren att ange personnummer i formatet ÅÅÅÅMMDDXXXX.

return (isEmpty([this]) || ($([this]).val().length==12) && isPersonNumber([this]));

Det rödmarkerad isEmpty([this]) || kan du ta bort ifall man måste fylla i fältet(Som standard tillåts att fältet är tomt men om man skriver något måste ett korrekt personnummer anges).

6.      Extern e-post måste skickas, samt att ”Skicka kvitto till denna adress” måste vara ikryssad

(Ange ”true” i egenskapen ”Kvitto skickas” på e-postkontrollen).

Inställningar för meddelanden

OBS!

Tänk på att inställningen för "Tillåt medsignering i e-tjänster" måste vara satt till "True", annars kommer medsigneringen inte att fungera.

Dom meddelanden som visas som information till den som fyller i e-tjänsten samt den information som skickas till medsigneraren kan ändras i administrationen i Artvise e-Tjänst